Биопчеларите отчитат спад в производството » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

Биопчеларите отчитат спад в производството

Акценти

  • Био пчелари или не, всички искат решение на проблема със смъртността на пчелите

Димо Димов спечели наградата „Лауреат Биофактор“

През изминалата седмица в Пловдив се проведе конференция на тема „Българското биологично пчеларство – проблеми и решения“. Организатор на 11-я форум беше Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в партньорство със Сдружението за биологично пчеларство. По време на мероприятието беше връчена наградата „Лауреат Биофактор“. Неин носител стана Димо Димов, който е основател на Сдружението за биологично пчеларство. Към момента той е и член на Управителния съвет. Получавайки наградата, той сподели възхищението си от пчелите и усърдната им ежедневна работа, която е изключително добър пример за подражание. Според Димов всеки успех се крие в постоянството и упорития труд.

В рамките на Деня на биологичното земеделие за шеста поредна година беше връчена наградата за принос в развитието на биоземеделието. Тя е учредена от Академичния съвет на ВУАРР и се присъжда в памет на проф. Георги Сенгалевич, който е и основателят на Деня на биологичното земеделие.

По време форума беше коментиран и проблемът със смътността на пчелите. Паралелно с това беше повдигнат и въпросът относно възможността за ограничаване развиването на пчеларството в определени области от страната. В районите, където има интензивно земеделие масово се използват препарати за растителна защита, който вредят не само на пчелите, но и на производството на мед. Именно там не е добре да се практикува биологично пчеларство. Тази идея намира както поддръжници, така и противници сред пчеларите. В годините назад сектора е минал през различни етапи. Имало е както изобилни, така и по-слаби периоди.

От данните, които бяха представени стана ясно, че след пика в броя на малките стопанства, сега е засилено развитието на средните и големите. Прекалено малко са младите хора, които се занимават с пчеларство. Едва всеки пети е на възраст между 18 и 35 години. Много голяма част от пчеларите са на възраст над 65 години, а хората, които биха инвестирали финансови средства са малко. Практиката показва, че при добро развитие и една удовлетворяваща печалба стопаните се въздържат от инвестиции.

 

Сродни публикации