Билки – Част 12 » Съвети в земеделието

април 09, 2020

Билки – Част 12

Акценти

  • Поветът се използва и като подложка за облагородяване върху корен на много културни растения и сортове

Пелин – Artemisia Absintum L.

Обикновеният пелин, познат още като бял пелин, е тревисто многогодишно растение от рода Пелин. Разпространено из храсталаци, по тревисти и каменливи места. Произлиза от Европа и Сибир, а сега е широко разпространено и в САЩ.

Родът съдържа много добре известни видове като див пелин, тарос (естрагон) и божо дръвче (катриника). Ароматните листа на много видове са лечебни, някои се използват за подправка, а други са важни пасищни култури. Всички типове пелин имат изключително горчив вкус.

Обикновения пелин, съдържащ туйон, се използва за приготвяне на абсент.

Някои пелини са градински декоративни растения, като тези, които са с по-дребни листа, се използват за подстригани бордюри. Всички пелини са най-издържливите в свободно-отводняваща се пясъчна почва, ненаторени и напълно изложени на слънце.

Някои видове пелин се използват за храна от ларвите на няколко вида Lepidoptera.

Листата на пелина съдържат етерични масла (феландрен, борнеол, линалоол, камфор, цинеол, терпинеол), флавоноиди (рутин, изокверцитрин), дъбилни вещества, витамин С и др.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации