Билки – Част 1 » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Билки – Част 1

Плавун – Lycopodium Clavatum L.

Какво представлява

Плавун е мъховидно, винаги зелено растение, което се разстила по горската земя в един до два метра дълги ластири с фини, тънки коренчета. От ластирите израстват от седем до десет сантиметра, дълги, много меки на пипане, разклонени стъбълца. Четиригодишното растение развива през лятото жълтеникави кочани, в които съдържа цветен прашец, наричан още брашно.Плавунът е съдържащо радий лечебно растение, което по своите силно разклонени, въже образни ластири и по жълтия цветен прашец на кочаните си, се различава лесно от останалите видове мъх.

Къде се среща

Той расте само по северните страни на високо стъблените гори и горски окрайнини на височина над 600 метра. При непосредствено влияние на слънцето плавунът губи своята жизнеспособност.
В Австралия и Германия плавунът е под строга защита на природата. Ето защо, търговията на едро с билки се снабдява с него от северните страни, което гарантира високо качество.

При какви болести помага

На болни от подагра и ревматизъм, даже когато вече са се появили промени в ставните форми, при хроничен запек и хемороиди, се препоръчва чай от плавун. Тези обаче, които страдат от разстройство трябва много предпазливо за използват чая, тъй като могат да се появят спазми в червата.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации