Билките, набрани днес, са най-лековити » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Билките, набрани днес, са най-лековити

Акценти

  • Различни поверия гласят, че днес може да се открадне плодородието от една нива и да се пренесе на друга

На 24 юни честваме празника Еньовден, а православната църква почита паметта на св. Йоан Кръстител.

Според народните предания днес сутринта слънцето „играе“ и който успее да види танца му ще бъде здрав през цялата година.

Някога хората вярвали, че ако по изгрев се обърнат с лице към слънцето и погледнат през рамо ще разберат дали ги очаква здраве през годината. Ако сянката им е цяла, то здравето ще ги съпътства неотлъчно, ако е наполовина – ще ги сполети някоя болест.

Различни поверия гласят, че днес може да се открадне плодородието от една нива и да се пренесе на друга. За защита от подобни набези някога хората са извършвали различни ритуали.

До днес продължава да се спазва традицията за бране на билки рано сутрин. Смята се, че събраните на Еньовден са най-лековити. По тази причина някога знахарите, билкарите, баячките и гледачките са събирали лечебни билки и треви още преди изгрева на първите слънчеви лъчи. Те вярвали, че трябва да наберат 77 билки и половина. Така ще имат лек за всички болести.

Днес имениците са много. Имената, които празнуват са: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янимир, Янимира, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и всички други, които носят имена на билки.

 

Сродни публикации