Беритба, окачествяване и съхранение на плодовете » Съвети в земеделието

януари 17, 2020

НА ФОКУС

Беритба, окачествяване и съхранение на плодовете

Навременното прибиране и правилното съхраняване на произведената в овощната градина плодова продукция е от съществено значение за по-продължителното задоволяване на нуждите от пресни плодове. Внимателното сортиране е предпоставка за по-доброто реализиране на предназначената за пазара продукция.

БЕРИТБА

Узряването на плодовете е продължителен процес, който протича не само докато те са на растението, а в много случаи и след беритбата. Различават се две степени на зрелост – беритбена и консумативна. Плодовете са в беритбена зрелост тогава, когато са достигнали характерната за сорта едрина, но плодовото им месо е все още плътно. В това състояние те могат да издържат най-добре транспортирането и съхраненяването. През периода на транспортиране и съхраненяване те запазват или доразвиват типичните за сорта вкусови и търговски качества. Консумативната зрелост настъпва когато плодовете придобият типичните за сорта оцветяване, консистенция, вкус и аромат.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации