Белгийски супермаркет продава собствено производство зеленчуци » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

Белгийски супермаркет продава собствено производство зеленчуци

Акценти

  • Градината на супермаркета е разположена на площ от 360 кв. метра

На покрив на магазина има създадена ферма за отглеждане на плодове и зеленчуци

Дългите вериги за доставки много често са в ущърб на земеделските производители. Те редовно стават жертва на търговците, които подбиват цените на продукцията, а след това я предлагат на крайните потребители на по-високи цени. Така реализират високи печалби а гърба на производителите, които са вложили много усилия, труд и средства.

В опит да създаде най-кратката възможна верига за доставка белгийски супермаркет предлага на своите клиенти продукти собствено производство. На покрива на е създадена ферма, в която се отглеждат плодове и зеленчуци. Те се берат в 8 сутринта и до час след това влизат в магазина, за да бъдат купени от клиентите.

Все повече хора се замислят и внимателно избират продуктите, които купуват и слагат на трапезата си. Имено това е провокирало белгийската верига супермаркети да стартира проекта „Градска ферма“ (Urban Farm). Така клиентите могат спокойно да закупят продукти, който са пресни, откъснати преди часове и отглеждани не къде да е, а точно над главите им.

Градината на супермаркета е разположена на площ от 360 кв. метра. Отоплява се чрез слънчеви панели и климатичната система на магазина. Напояването на растенията се извършва с филтрирана вода, а за при отглеждането им не се използват пестициди.

Във фермата за сега се отглеждат само домати, марули и ягоди. Тя работи целогодишно, а през студените месеци растенията оцеляват благодарение на изградена за целта оранжерия.

 

Сродни публикации