Без работа остават работниците от свинекомплексите в Русенско » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Без работа остават работниците от свинекомплексите в Русенско

Акценти

  • Собствениците на свинекомплекса в село Николово са обещали на работниците си да ги наемат отново на работа

Разпространението на АЧС може да доведе много фирми до фалит.

След потвърждаване на огнището на Африканска чума по свинете в свинекомплекса в русенското село Николово започна и умъртвяването на животните. В индустриалната ферма се отглеждаха близо 17 000 прасета, а работниците, които се грижеха за тях сега ще останат без работа.

Сериозен въпрос възникна и за метода на умъртвяване на прасетата, при който бяха използвани въглероден диоксид и пожарникарска пяна. От Българската агенция по безопасност на храните обясниха, че методът е хуманен, отговаря на европейското законодателство и е приложим за пространствата, в които са отглеждани животните. Те няма как да бъдат затворени изцяло, затова чрез пяната се запечатва внесения под формата на сух лед въглероден диоксид.

Тъй като болестта е със сериозни икономически последици, тя може да доведе до фалит много фирми в бранша. Това от своя страна ще даде отражение върху заетите в него, които поради липса на животни ще бъдат съкратени от работните си места.

Собствениците на свинекомплекса в село Николово са обещали на работниците си да ги наемат отново на работа след шест месеца.

У нас се отглеждат около 450 хил. прасета, от които 1/3 са в свинекомплеските в Русенска област. Там вече е обявено бедствено положение заради АЧС. То ще продължи до 29 юли 2019 г., а при необходимост ще се удължи с месец.

 

Сродни публикации