Без промяна ли ще остане обвързаното подпомагане за 2019 г. » Съвети в земеделието

май 25, 2024

Без промяна ли ще остане обвързаното подпомагане за 2019 г.

Акценти

  • Очаква се да бъде повишен контролът върху производителите на картофи

Вчера на среща за обсъждане на Обвързаното подпомагане през 2019 г. представители на браншовите организации от сектор Плодове и зеленчуци изразиха несъгласието си с разпределението на бюджета.  Последните няколко години те са ощетени в размера на финансовото подпомагане, което получават. При животновъдите то е 65%, а за производителите на плодове и зеленчуци е само 35 %. Представители от бранша изразиха желание това съотношение да се изравни, за да няма привилегировани.

Очаква се от министерството да излязат с предложение за обвързана подкрепа за зеленчуците, според което три групи от тях ще бъдат подпомагани по друг начин.

Представители на браншовите организации са поискали само картофопроизводители, които засяват сертифициран посадъчен материал и са регистрирани към БАБХ да участват в обвързаното подпомагане, защото според тях има много злоупотреби с участие в схемите за финансова подкрепа. Тъй като предложението им е незаконосъобразно се очаква да бъде повишен контролът върху производителите на картофи.

 

Сродни публикации