Безпрецедентен срив на изкупните цени на млякото » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Безпрецедентен срив на изкупните цени на млякото

Руското ембарго и отпадането на млечните квоти от 1 април т. г. доведоха до безпрецедентен срив на изкупните цени на млякото.
Ситуацията на пазара на мляко се влошава от септември 2014 г. Изкупните цени са достигнали най-ниските си нива от 5 години насам. За март 2015 г. те са близо 30 евро за 100 кг мляко, през април 28 евро 100 кг и прогнозата за май е 27 евро за 100 кг, заяви земеделският министър Десислава Танева.
Тя припомни, че бе взето решение Фонд "Земеделие" да помогне по de minimis с 26 млн. лв. на производителите.
Заради повишения контрол при доставките на стоки с висок фискален риск, сред които са и млечните продукти, през третото тримесечие на 2014 г. с 360 млн. лв. са повече приходите от такива стоки, в сравнение със същото тримесечие на предходната година, каза Танева. Тя допълни, че МЗХ предвижда законодателни мерки, които ще ограничат нерегламентирания внос на храни.
Танева припомни още една мярка за сектора – идеята на млечните продукти от българска суровина да има българско знаме на етикета. От думите й стана ясно, че все пак ще има компромис със суровината – тя ще трябва да е около 70% българска.
Агроминистърът посочи още, че ще бъде рестартирана схемата „Училищно мляко“ с бюджет 8 млн. лв.
Срив като досегашния не е имало. През 2008 г. заради високите цени на фуражите също имаше криза в сектора и беше въведено плащане на литър мляко. Комбинацията от „син език“, руското ембарго и отпадането на квотите оказва силно и значително влияние на сектора.

 

За автора

Сродни публикации