Безопасността и качеството на храните са основен приоритет на МЗХГ » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Безопасността и качеството на храните са основен приоритет на МЗХГ

Безопасността и качеството на храните са сред основните приоритети на МЗХГ. Стремим се да насърчаваме утвърждаването на качествените стандарти в тази област. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов. Изявлението бе направено по време на честването на Дeня на хранително-вкусовата промишленост и петнадесетата Национална научно-практическа конференция с международно участие на тема: „Българските храни – гаранция за здраве и дълголетие“. Той допълни, че са наложени високи изисквания към производителите за достигане на международни стандарти. По думите му се работи активно по регистрацията на наименования по европейските схеми за качество.

„Браншовете за производство на месни и млечни продукти, както и хлебопроизводството залагат едновременно на традициите и новаторството и представят най-добрата продукция на пазара“, посочи заместник-министърът.

Доц. Иванов подчерта, че действията, които предприема МЗХГ за стабилно развитие на хранително-вкусовата промишленост, са многопосочни. Те не обхващат само създаването на ново законодателство и усъвършенстване на съществуващото. Подобряват се  механизмите на oфициалния контрол. Отделя се внимание за подкрепа на родния производител на храни. Цели се също и подобряване на възможности за достъп на българските храни на пазара.

По време на официалната церемония по случай Деня на хранително-вкусовата промишленост, зам.-министър Иванов връчи награди и почетни грамоти на индивидуални и колективни членове на Съюза по хранителна промишленост.

 

Сродни публикации