ББР дава до 1 млн. лева на земеделски производители » Съвети в земеделието

март 01, 2024

ББР дава до 1 млн. лева на земеделски производители

Всеки предприемач, който има план как да започне свой собствен малък или среден бизнес, вече може онлайн да представи идеята си на Българската банка за развитие (ББР). Това обяви изпълнителният директор на банката Иван Христов.

Трезорът и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сключиха в понеделник договор за сътрудничество.

„На сайта на банката всеки бизнесмен със собствена идея ще може да я изложи, което ще му отнеме не повече от 2 минути, а до 2-3 дни ще получи обаждане от наши колеги, с които да обсъдят вижданията му”, допълни Христов.

По думите му благодарение на договора с палатата услугите на банката ще достигат до повече хора, тъй като банката няма достатъчно клонове из страната.

„Фокус на ББР е кредитирането на малки и средни предприятия. Тя е почти 100% държавна и тъй като ресурсът й не идва от гражданите, може да предложи по-ниски лихви в сравнение с търговските банки”, подчерта директорът.

По думите му тя е и една от малкото банки, която дава пари за стартирането на изцяло нови фирми. След 10-процентово участие от наша страна можем да получим до 50 000 лева, и то само с 6 на сто фиксирана лихва, уточниха банкерите.

Финансовата институция и палата кредитират и иновативни хора с нестандартни идеи, при които финансирането е едва 5-10 на сто от работата, а всичко останало е идеята и работата по нея.

От финансова инжекция могат да се възползват също така и българи, чиито мечти се простират зад граница и искат да изнесат продукцията извън пределите на България.

Приоритетна сфера за ББР и новите й партньори от БТПП са и земеделските производители, които могат да получат до 1 млн. лева и срок от 10 години, за да ги върнат.

Като доказателство за интереса на банката за развитие към земеделското производство главният изпълнителен директор на гаранционния фонд Самуил Шидеров изтъкна факта, че за една година трезорът е дал 150 млн. лева в земеделския сектор.

 

За автора

Сродни публикации