"БАТА агро" вече ще се провежда два пъти в годината » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

„БАТА агро“ вече ще се провежда два пъти в годината

Най-голямото специализирано изложение за земеделска техника в България "БАТА агро" вече ще се провежда два пъти в годината. От 2015 г. към досегашното традиционно издание през август ще бъде добавено и пролетно, съобщиха от Българската асоциация на търговците на агротехника.

 


Вече и през март


"Решението е продиктувано от необходимостта търговските компании, предлагащи земеделска техника, да се срещат по-често със своите клиенти, за да ги информират за новостите и да ги улеснят при вземането на по-адекватни инвестиционни решения", коментира Веселин Генев, председател на асоциацията.

Тази година форумът ще се проведе от 26 до 29 август на летище Стара Загора, а пролетното издание през 2015 г. ще бъде от 4 до 7 март. "През 2013 участниците в изложението бяха 193, разположени на 27 хил кв. метра площ. За предстоящото издание през август досега са заети над 30 хил. кв метра площ, а срокът за регистрация още не е изтекъл", съобщи още Веселин Генев.

Новост за изложението тази година ще бъде участието на "Тайтън машинъри България", след като компанията стана член на Българската асоциация на търговците на агротехника. От февруари 2012 г. "Тайтън машинъри България" е част от търгуваната на NASDAQ американска компания Titan Machinery, която влезе на българския пазар чрез покупката на мажоритарен дял от местния вносител на агротехника "Римекс". Дружеството е дистрибутор на някои от основните брандове селскостопанска и строителна техника на производителя CNH Global (дъщерна фирма на Fiat), сред които и селскостопанската линия Case IH.

 


Пазарът


От 2010 до 2013 г. е налице възходяща тенденция в регистрацията на нови трактори и тракторни ремаркета, на тороразпръскващи и почвообработващи машини, на сеялки и пръскачки. Това сочи официалната статистика на Контролно-техническата инспекция към Министерството на земеделието и горите. В края на 2013 г. общият брой на регистрираните колесни трактори в страната е 66 561, но работещите са 58 000. Зърнокомбайните са общо 10 719, от които 8300 са действащи. При новите зърнокомбайни обаче има застой – през 2013 е регистриран само един повече спрямо 2012, но 36 по-малко спрямо 2011. По-малко са и новите верижни трактори. Спад има и в регистрацията на употребявана земеделска техника – изключение правят само пръскачките и тороразпръскващите машини (с две повече от 2012 г.).

"Засега 2014 г. се очертава като година на въздържане от покупки на земеделска техника", обобщи Веселин Генев. Причината е в неяснотата около старта и механизмите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони през новия програмен период. "Това изчакване не е добро за пазара, за производството и за инвестиционния климат. Вече е налице сериозен спад в продажбата на комбайни спрямо 2013 г., който, ако не бъде наваксан в останалата част от годината, може да надхвърли 50%", коментира още Генев.

 

За автора

Сродни публикации