Бактериални и вирусни заболявания откриха по животни в Ямболско » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Бактериални и вирусни заболявания откриха по животни в Ямболско

Акценти

  • Сигнал не са подали нито собственикът им, нито ветеринарния лекар, направили са го странични лица

Липсата на адекватни грижи е причина за възникването на заболяванията.

Специалисти от ОДБХ-Ямбол са взели проби от животни в няколко обекта заради съмнение за заболявания. Изпратени са за изследване в Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ). Резултатите са потвърдили наличието на Мукозна болест по говедата и Пастьорелоза в регистрирани животновъдни обекта в област Ямбол. Обектите са посетени от епизоотолога на областната структура на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

При проверка на място е установено, че за животните не са полагани нужните и правилни грижи. Именно по тази причина са възникнали и заболяванията. В обектите е регистрирана смъртност сред животните. От ОДБХ-Ямбол са взели незабавни мерки по случая.

Установено е, че в единия от случаите официалните власти не са уведомени за възникналите съмнения за заразна болест. Сигнал не са подали нито собственикът им, нито ветеринарния лекар. ОДБХ-Ямбол са уведомени на по-късен етап и то от странични лица.

В Държавната програма за профилактика и борба срещу болестите по животните са включени мерки срещу тези заболявания. Те са за сметка на техните стопани, които следа да се обърнат за съдействие към регистрираните ветеринарни лекари, с които имат договори за обслужване на стопанствата.

От БАБХ припомнят, че в основата на хуманното отношение към животните попадат поддържането им в добро здраве и адекватното хранене.

 

Сродни публикации