Бадеми » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Бадеми

Акценти

  • Тъй като всички бадемови сортове са самостерилни, задължително е редуването им при създаване на насажденията

ЗНАЧЕНИЕ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ

Бадемовите дървета се отглеждат на терени, непригодни за отглеждане на повечето селскостопански култури. Производствените процеси при отглеждането на растенията може да се механизират в голяма степен. Всичко това увеличава интереса към бадемовата култура.

Бадемът е слабо разпространен овощен вид предимно в районите със сух средиземноморски или преходно  континентален климат. В нашата страна е застъпен основно по черноморското крайбрежие, източните и южните склонове на Родопите и в някои райони на Южна България.

БИОЛОГИЧНИ ОСОБЕНОСТИ

В зависимост от сортовите особености бадемовите дървета се различават по форма на короната – едни са с метловидна, други с кълбовидна, а трети с широкоразлата корона. Кореновата система е мощна. Отделни корени достигат дълбочина 6-8метра и снабдяват растенията с вода и в най-сухия летен период. В млада възраст дърветата силно се разклоняват и сгъстяват короната си, което налага редовна резитба за просветляване. В плододаване встъпват 3-4 години след засаждането. Плододават на букетни, цветни и смесени клончета.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации