Бавно, но сигурно кафето изчезва » Съвети в земеделието

юли 06, 2022

Бавно, но сигурно кафето изчезва

Акценти

  • Етиопия, която е родина на дивото кафе Арабика, е най-големият износител в Африка

До 2080 г. местата, подходящи за отглеждане на кафе Арабика, ще намалеят с 85 %

Климатичните промени засягат развитието на много селскостопански култури по цял свят. Те масово страдат от неустойчивостта си към измененията. Все повече нараства и броя на застрашените от изчезване растителни видове.

Екип от учени е открил, че заради климатичните промени и обезлесяването, повече от половината видове кафе в световен мащаб могат да изчезнат в близките 100 години. Неприятното е, че сред застрашените са и популярните видове Арабика и Робуста.

Неблагоприятния сценарий на развитие, който са представили учените отразява нуждата от дългосрочни и допълнителни мерки за опазване на дивите видове кафе. Специалистите са установили, че в списъка попадат дори видове, устойчиви на различни болести и неблагоприятни климатични условя. В тази връзка те призовават за предприемането на спешни мерки за предотвратяване на негативните прогнози. По-сериозно засегнати са тропическите страни, където горските територии се обезлесяват все повече, температурите се повишават, а валежите намаляват. Така и подходящите територии за отглеждане на кафе значително се свиват.

Страшното в цялата ситуация е, че няма да пострадат само любителите на кафе, които го пият редовно. Много хора, които изкарват прехраната си с отглеждането му ,ще загубят значителна час от доходите си. Паралелно с това ще намалее и количеството изнасяна продукция.

Етиопия, която е родина на дивото кафе Арабика, е най-големият износител в Африка. Ежегодният й експорт е на стойност 1 млрд. долара, а в отглеждането му участват почти 15 млн. души.

Според прогнозите на учените до 2080 година броят на местата, където се отглежда дивото кафе Арабика ще намалеят с 85 %.

 

Сродни публикации