БАБХ ще даде подробна информация за епизоотичната обстановка в страната » Съвети в земеделието

април 22, 2024

БАБХ ще даде подробна информация за епизоотичната обстановка в страната

Акценти

  • Експерти от спешния ветеринарен екип на ЕК пристигнаха у нас за извършване на оценка на разпространението на заразата по домашните и дивите прасета

Заради АЧС от 23 юли 2019 г. е обявено бедствено положение в Русенска област.

В 10.00 ч. днес, 24 юли 2019 г., в сградата на Централно управление на Българската агенция по безопасност на храните ще се проведе брифинг.

По време на събитието ще бъде представена актуална информация относно усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).

Предвидено е да бъдат представени в детайли предприетите мерки и действия за ограничаване разпространението на заразата. Ще бъдат коментирани и планираните в краткосрочен и дългосрочен план действия. Те са съобразени и свързани със стратегията за контрол и плановете за спешни действия за овладяване на заболяването в България.

В рамките на следващите дни в страната за извършване на оценка на разпространението на заразата по домашните и дивите прасета са и експерти от спешния ветеринарен екип на Европейската комисия.

Припомняме, че на 23 юли 2019 г., заради АЧС беше обявено бедствено положение в Русенска област. То ще продължи до 29 юли 2019 г. В областта ще бъде засилен контролът върху транспорта на месо. Предвидено е всички държавни ресурси да бъдат включени в борбата с проблема. Ако той не бъде решен бедственото положение може да бъде удължено до месец.

 

Сродни публикации