БАБХ ще взема проби на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България » Съвети в земеделието

юни 25, 2022

БАБХ ще взема проби на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България

Акценти

  • При положителни резултати за наличие на салмонела, БАБХ ще предприема действия, съгласно действащото законодателство

БАБХ ще взема проби за лабораторно изпитване на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България.

Предприетите действия са във връзка със зачестилите нотификации в Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи за наличие на салмонела в птиче месо с произход Полша. Птичето месо и субпродуктите ще бъдат поставени под забрана до получаване на резултата. При положителни резултати за наличие на салмонела, БАБХ ще предприема действия, съгласно действащото законодателство.

Припомняме, че миналата седмица Агенцията предприе вземане на проби на пристигащите в страната ни пратки с птиче месо от един и същи полски производител, след получени няколко нотификации за заразено със салмонела охладено птиче месо.

Към момента БАБХ проверява пратка замразено пилешко месо, замърсено със салмонела.

Получен бе сигнал късно снощи по нотификация в RASFF, създадена от Италия, за птиче месо с произход Полша.

Предприети са незабавни действия за установяване на проследяемостта на месото. Предстои да бъде извършена детайлна проверка. При откриване на налични количества от засегнатите партиди, те ще бъдат изтеглени от пазара и възбранени. В получената нотификация не се споменава полската фирма, за която до момента бяха издадени нотификации. След извършване на проверката, резултатите от нея ще бъдат оповестени.

 

За автора

Сродни публикации