БАБХ тръгва на проверка по свиневъдните обекти » Съвети в земеделието

ноември 26, 2020

БАБХ тръгва на проверка по свиневъдните обекти

Акценти

  • От 09.07.2018 г. до 31.07.2018 г. ще бъдат извършени проверки на всички видове и категории свиневъдни обекти
  • От агенцията са утвърдили и списък с дежурни телефони и служители, който да са на разположение

Със Заповед № РД 11 – 1225 от 06.07.2018 г. изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)  д-р Дамян Илиев е разпоредил стартирането на проверки във връзка с болестта Африканска чума по свинете (АЧС).

Предприетите мерки са с цел профилактика, ограничаване и ликвидиране на заболяването.

Идва ли и в България Африканската чума по свинете

От 09.07.2018 г. до 31.07.2018 г. ще бъдат извършени проверки на всички видове и категории свиневъдни обекти (промишлени, фамилни ферми, стада, източнобалкански свине и обекти за отглеждане на свине предназначени само за лични нужди). Те ще се извършват по предварително определен, списъчен ред.

По време на инспекциите ще бъдат провеждани и инструктажи на собствениците или ползвателите на обектите. Те ще получат предписания във връзка с мерките, които трябва да бъдат спазени с цел запазване на биосигурността. Ще получат разяснения и за изискванията за придвижване на свине между свиневъдните и други обекти с епизоотично значение.

По време на проверките при съмнение за зараза с АЧС ще бъдат вземани проби за изследване.

От агенцията са утвърдили и списък с дежурни телефони и служители, който да са на разположение 24 часа, седем дни в седмицата, за да приемат сигнали, жалби и да извършват проверки.

Списък с телефони за връзка със служителите на БАБХ можете да изтеглите ТУК.

 

Сродни публикации