БАБХ спря ГМО фураж » Съвети в земеделието

април 22, 2024

БАБХ спря ГМО фураж

Акценти

  • Сигнала е постъпил от Белгия

На 22 ноември 2018 г. към Европейската комисия е постъпил сигнал, че в България е доставен забранен за употреба фураж. Уведомлението е постъпило от Белгия. Според подадената информация в България е доставен фураж с установено наличие на ДНК на неразрешния генетично модифициран щам на Bacillus subtilis.

Продукта е доставен от Германия и представлява допълващ минерален фураж. В него е вложена неразрешена форма на витамин В2, произведен чрез ферментация с неразрешения генетично модифицирания щам на Bacillus subtilis. От същия доставчик фуражи са разпространени до още четири държави членки на ЕС и една държава член на Споразумението на Европейското икономическо пространство.

След уведомяването от БАБХ са предприели незабавни мерки. Извършена е проверка на оператор в страната, при която е установено наличие на 875 кг допълващ минерален фураж. От Българската агенция по безопасност на храните е наложена забрана на установеното количество.

Допълващият минерален фураж е доставен на 16 юли 2018 г. в количество 3 000 кг. В периода от 16.07. до 16.11. 2018 г., 2 125 кг. от засегнатата партида са доставени до 5 български производителя, които вече са уведомени да преустановят употребата на допълващия минерален фураж за прасета стартер.

 

Сродни публикации