БАБХ се бори с АЧС и предлагането на некачествени храни по морето » Съвети в земеделието

април 13, 2024

БАБХ се бори с АЧС и предлагането на некачествени храни по морето

Акценти

  • Предстои да бъдат направени проверки и по сигнали за растителни мазнини в сиренето

400 кг. храни с животински произход бяха унищожени само за месец.

Африканската чума по свинете е заболяване, което може да нанесе сериозни икономически загуби, ако се разпространи в повечето животновъдни стопанства. Това коментира днес е предаването „Тази сутрин“ по bTV изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев. Според него АЧС може да нанесе 2 млрд. лева загуби за българската икономика.

Илиев обясни, че заразата се разпространява бързо и основен фактор за това са хората, които могат да пренесат вируса от едно място на друго. Той даде примери за пренасянето на вируса в нашата страна. Освен чрез дивите свине, това е може да се случи и чрез купуване и внасяне от Румъния на продукти от или със свинско месо. Важно е да се отбележи, че именно в месото вирусът може да остане между 3 и 4 месеца. Той отхвърли предположението, че АЧС е пренесена от комари.

Предстои утре, на 12 юли 2019 г., да бъде съставен график за пръскането срещу комари в районите по поречието на река Дунав. Забавянето с тези дейности възникна в резултата от липсата на подходящ препарат.

В предаването Дамян Илиев коментира и сигналите за опасни храни в заведенията и хотелите по Черноморието. За един месец инспекторите на БАБХ са проверили 1 490 обекта. Издали са 90 предписания и 19 акта. Унищожени са 400 кг. храни от животински произход.

Предстои да бъдат направени проверки и по сигнали за растителни мазнини в сиренето. Потребителите могат да подават сигнали в БАБХ за нередности в заведенията, хотелите и търговските вериги.

 

Сродни публикации