БАБХ: Свиневъдният бизнес в България е заплашен от африканска чума » Съвети в земеделието

април 23, 2024

БАБХ: Свиневъдният бизнес в България е заплашен от африканска чума

Акценти

  • Проверява се случай на заболяване на диви свине в района на Плевен, но все още не е категорично доказано

Африканската чума при диво прасе е опасно заболяване.

Проблемът е изключително сериозен, но не получаваме подкрепа от ловците. За опасността са информирани индустриалните ферми, че целият бизнес е застрашен. Това заяви на пресконференция директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, съобщава БГНЕС.

От миналото лято до момента са регистрирани 35 случая на заболели диви прасета, два, от които са засечени в задни дворове на домове. Сред засегнатите зони са по сухоземната граница в общините по румънската граница, в Силистра, Плевен и Варна. Проверява се случай на заболяване на диви свине в района на Плевен, но все още не е категорично доказано. „Ако ново прасе мине през заразената територия и то ще се зарази“, категорични са експертите на БАБХ.

Илиев е категоричен, че изключително тежко е положението в съседна Румъния, която от доста време е в бедствено положение. Ако се разболее прасе, човек сам се опитва да го лекува. Вирусът може светкавично да се разнесе в цялата страна, след като може да се пренесе от хората. Порочна практика е външни хора, дори журналисти, да идват и да гледат дали си вършим работата. Навремето това беше недопустимо. Никой не влизаше и не излизаше на огнището, докато не се умъртвят всички прасета“, обясни Илиев.

Ветеринарният лекар Румен Караманов, заяви, че за изграждането на свинеферма е инвестирал над 102 млн. лева. Общо инвестираните средства в сектора са 4-5 млрд. лева и са ангажирани над 50 000 души. Статистиката показва, че секторът бележи ръст от 850 000 прасета на милион и половина за последните години. Средното потребление в страната е над 3 млн. прасета. За него данните показват, че това е важен за икономиката бизнес.

„Тези дни е регистриран и втори случай на заразени прасета, гледани в частни стопанства. Тази практика я няма в Западна Европа, освен в България и Румъния. Настояваме този, който иска да отглежда свине у дома, да отговаря на критериите за регистрация на животновъден човек. Ако не се промени законодателството, очакват ни още заразени огнища в страната“, категоричен е Караманов.

 

За автора

Сродни публикации