БАБХ проверява вносни фуражи за наличие на салмонела » Съвети в земеделието

септември 22, 2023

БАБХ проверява вносни фуражи за наличие на салмонела

Акценти

  • До 7 оператора в България е доставен от заразения соев шрот

На 26 юли 2019 г. Хърватия разпространи информация за установени доставки на фуражна суровина – соев шрот със съмнение за наличие на микробиологично замърсяване със салмонела.

Фуражната култура е с произход от Бразилия и е достигнала територията на Европейския съюз. Това стана ясно чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF).

На 21.08.2019 г. отново чрез RASFF беше оповестено, че част от суровината е достигнала и до нашата страна. Румъния уведоми, че до 7 оператора в България е доставен от заразения соев шрот.

По тази причина Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприе незабавни действия. Сега се извършва проследяване на соевия шрот, който е обект на нотификацията. Проверяват се и комбинираните фуражи, в които той е вложен. По този начин следва да се установи дали в доставеното количество има замърсяване със салмонела.

Салмонелата е микроорганизъм, който е неравномерно разпределен (гнездово) във фуражите. Всички оператори по веригата, при които се извършва проследяване, са оказали пълно съдействие.

На 23 август 2019 г., чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи е оповестено, че пробите от останалото налично количество от засегнатия соев шрот в складове в Румъния показват отрицателни лабораторни резултати за микробиологично замърсяване със салмонела.

 

Сродни публикации