БАБХ проверяват мандрите » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

БАБХ проверяват мандрите

Опасни и забранени съставки в сиренето, маслото и млякото търсят от агенцията по безопасност на храните. Инспекторите влязоха в мандрите тази седмица, за да проверят качеството на млечните продукти и дали фирмите притежават необходимите документи за производство, съобщават от БАБХ.

Тематичните ревизии в млекопреработвателните предприятия в цялата страна ще продължат до края на седмицата. Едновременно с проверките по мандрите тръгнаха и хайки за фалшив оцет в магазините и предприятията. Резултатите ще бъдат ясни най-късно в началото на другата седмица.

Причина за проверките са сигнали за несъответствие в етикетите на оцета и неговото съдържание. Ударните ревизии по мандрите пък предизвикаха сигнал на асоциация „Активни потребители”, че много от производителите на масло влагат в продуктите немлечни мазнини, вода и вредни добавки.

От асоциацията обясниха, че често получават сигнали от потребители за храни с изтекъл срок на годност, които се продават в магазините, както и за гафове при етикетите и промоциите в някои вериги.

„Имахме случай на обявена намалена цена от 4,99 лв., като старата задраскана цена е същата – 4,99 лв.”, разказаха от асоциацията. По думите на експертите често се случва и разминаване с етикета на продукта при маркирането му на касата. Според специалистите от асоциацията обаче търговците и производителите понякога стават жертва на обстоятелствата или на небрежни служители.

„Хубаво е веднага при разкриване на нередност да се подава сигнал на телефона на агенцията по безопасност на храните. Добре е да се уведоми и самият производител при наличие на нередност в продукта му”, категорични са експертите. Те допълниха, че е много важно да се прояви толерантност и в много от случаите производителите компенсират недоволните клиенти.

„Имахме случай с една дама, която попаднала на смачкано руло тоалетна хартия. Написа писмо до производителя и като компенсация й върнаха цял кашон”, допълниха от асоциацията.

 

За автора

Сродни публикации