От БАБХ проверяват и „фермерските пазари“ » Съвети в земеделието

юни 25, 2022

От БАБХ проверяват и „фермерските пазари“

Акценти

  • Заради констатирани административни нарушения са съставени 17 акта

Преди празниците се следи за качеството на храните, съхранението и етикетирането им

Дирекция „Контрол на храните“ към Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) проведе 762 проверки по пазарите у нас. Обект на инспекция са и „фермерските пазари“, обекти за търговия на дребно, предлагащи храни, плодове и зеленчуци, директно от производител до краен потребител.

Заради констатирани административни нарушения са съставени 17 акта. Издадени са 4 предписания за отстраняване на установени нарушения. Те са направени в обекти за търговия на дребно и пазарите на територията на областите в страната.

Повече от 190 кг. храни от животински произход са възбранени и насочени за унищожаване. В това число влизат различни млечни продукти, месни заготовки и разфасовки. Същата процедура предстои да бъде извършена и със 178 бр. яйца, които са съхранявани  неправилно и без идентификационна маркировка и придружаващи документи за произход.

От месни заготовки, кисело мляко, сирене, кашкавал, извара и яйца са взети 68 проби. Те са изследвани за показатели за безопасност от храни, произведени по Наредба 26 от 14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. От получените резултати е установена една несъответстваща проба. Тя е от сурово краве мляко. Взета е от млекомат. За наличие на пестициди са дадени проби за анализ от 64 бр. плодове и зеленчуци. При тях не са открити несъответстващи  резултати.

Най-честите нарушения са във връзка с предлагането на плодове и зеленчуци без документи за произход и регистрационни карти за земеделски производители. Нарушения има и при  продажбата на пресни плодове (ябълки и грозде) без обозначения за произход и клас на качество. Установени са случаи на търговия на млечни продукти без идентификационна маркировка, липса на лични здравни книжки на продавачите на щандовете. Открити са етикети на пресни плодове и зеленчуци с непълна информация. Има нарушения и при  търговията на храни от животински произход без идентификационна маркировка и без придружаващи документи, доказващи произхода им.

Чрез извървените инспекции трябва да се установи спазва ли се законодателството за храните. Следи се има ли доказателства за произход на продуктите, прилагат ли се добри практики по време на съхранението. Проверяват се и етикетите и съответствието им със законовите изисквания.

 

Сродни публикации