БАБХ стават все по-бдителни заради чумата по ДПЖ » Съвети в земеделието

април 25, 2024

БАБХ стават все по-бдителни заради чумата по ДПЖ

Акценти

  • В рамките на изпълнявания контрол и ликвидиране на заболяването са констатирани 103 животновъдни обекта със сероположителни дребни преживни животни в 59 населени места

Областите Ямбол, Бургас и Хасково все още остават под надзор

От БАБХ съобщиха, че във връзка с Чумата по дребните преживни животни ще продължат с по-строгия надзор в областите Ямбол, Бургас и Хасково. В рамките на изпълнявания контрол и ликвидиране на заболяването са констатирани 103 животновъдни обекта със сероположителни дребни преживни животни в 59 населени места.

Пробите са взети от животните, отглеждани в 20-километровите надзорни зони около констатираните през юни и юли месец тази година огнища на чума по ДПЖ. В резултат на потвърдените проби на 8 октомври 2018 г. Европейската комисия (ЕК) прие решение (Решение за изпълнение (ЕС) 2018/1499) за нови санкции и разшири зоната под рестрикции. Вместо 7 погранични общини, санкциите обхващат Бургаска, Ямболска и Хасковска области. Те включват 29 общини.

ЕК прие решение да бъде увеличена територията с наложените рестрикции. До това се стигна след като в продължение на два месеца стопаните на фермата в Болярово възпрепятстваха ветеринарните власти да ликвидират огнището на чума в обекта. Той беше обявен за вторично огнище на заболяването. Това се случи на база на положителен резултат при изследване в Националната референтна лаборатория. Имаше и данни за епизоотологична му свързаност с други огнища, разположени в инфектирана зона. Към настоящия момент фермата е със статут на обект, в който категорично и без съмнение е потвърдено огнище на болестта. Мерките за ликвидиране на заболяването са наложени със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 18 юли 2018 г.  При проведения по същото време надзор не са констатирани други огнища на заболяването. Това дава основание обекта в Болярово да се смята за причина за увеличаване размера на инфектираната зона.

Какво предстои?

БАБХ предварително алармира за евентуално увеличаване на територията с наложените рестрикции от Европейската комисия. След консултации и по одобрена от ЕК схема, до края на месец ноември 2018 г. ще бъде проведен засилен серологичен надзор в областите Ямбол, Бургас и Хасково. В рамките на този надзор ветеринарните лекари ще посетят и ще вземат кръвни проби от животни в 249 населени места от трите области.

Резултатите от пробите ще внесат яснота относно здравния статус на популацията на дребните преживни животни. Те ще подпомогнат предприемането на защитни мерки за предотвратяване разпространението и ликвидирането на болестта. Нужно е да бъдат събрани данни и да се гарантира официалното й ликвидиране и освобождаване от наложените ограничения.

В областите с рестрикции – Бургас, Хасково и Ямбол остават в сила ограниченията за движение на дребни преживни животни. Същото важи и за термично необработените от тях продукти.

От БАБХ апелират за пълното съдействие от страна на собствениците на животновъдните обекти за дребни преживни животни при извършването на надзора на заболяването. Овладяването на ситуацията и контрола на заболяването е в интерес на животновъдството в България. Това е важно както от гледна точка на здравеопазването на населението, така и за запазване на доверието на търговските ни партньори на международния пазар.

 

Сродни публикации