БАБХ получи сертификат за отличие » Съвети в земеделието

юли 19, 2024

БАБХ получи сертификат за отличие

Акценти

  • Благодарение на партньорските взаимоотношения страната ни отчита сериозни икономически ползи

Американската агенция по военна логистика си партнира отлично с логистичен център „Фреш Лоджик“.

Сертификат за отличие получи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от Американската агенция по военна логистика. Това се случи на среща между министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и заместник-посланика на САЩ в България Джъстин Фридман.

Страната ни заема важно географско положение по отношение на логистичните услуги. Вече в продължение на няколко години Американската агенция по военна логистика работи много добре със своя основен партньор, логистичният център „Фреш Лоджик“. Той е  част от групата „Белла България“.

Сред ангажиментите на Агенцията е да снабдява базите и силите на САЩ и НАТО с материали, горива, оборудване, медицински средства и хранителни стоки. „Фреш Лоджик“ е основен партньор на агенцията като склад под митнически контрол за хранителни стоки. В страната ни той е най-големият и модерен логистичен център. Там се съхраняват продукти, които се внасят направо от САЩ. Те се пренасочват към крайни клиенти в югоизточна Европа и Средиземноморието.

Защо е важно партноьрството за страната ни?

Благодарение на партньорските взаимоотношения страната ни отчита сериозни икономически ползи. Сред тях са частните инвестиции, вложени в логистичния център и осигурените работни места. 230 души са пряко заети в логистиката. Косвено други 3 000 души се занимават с производството на хранителни стоки. Паралелно с това в бюджета постъпват повече средства от данъци и такси. Според министър Порожанов „Фреш Лоджик“ ще има възможността да развие допълнително своя логистичен бизнес. От своя страна „Белла България“ ще затвърди още повече позициите си сред водещите фирми в производството на храни. Това ще й даде възможност да планира инвестициите си, а с тях и още работни места.

Според заместник-посланикът на САЩ в България Джъстин Фридман партньорските взаимоотношения нямаше да са възможни без съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите, и в частност на Българската агенция по безопасност на храните. Данните сочат ръст в обема на обработените храни. За последните три месеца на 2018 г. той е бил почти 11 млн. долара. За цялата година надхвърля 30 млн. долара. Всички доставки са изпълнени в срок.

Сред гостите бяха още заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, полк. Шанън Джонсън, аташе по отбраната в посолството на САЩ у нас. Присъстваха подполк. Джон Рохас, служител по двустранните въпроси в службата за сътрудничество в отбраната, Джон Слайт, регионално земеделско аташе на САЩ. От българска страна Елза Маркова, изпълнителен директор на „Белла България“, Калин Кулин, търговски директор на „Фреш Лоджик“ също бяха там.

 

Сродни публикации