БАБХ отчете драстично нарастване на актовете » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

БАБХ отчете драстично нарастване на актовете

Драстично нарастване на актовете срещу фирми за нарушения, започнало дисциплинарно производство срещу служители на контрола, сериозно количество иззети и бракувани храни. Това отчете във вторник директорът на агенцията по храните Пламен Моллов на среща с журналисти. Институцията започва да набира доброволци, които да я подпомагат при проверките.

 

Драстичен ръст на актовете


Данните на агенцията по храните показват, че през 2013 г. само в търговията на едро в София са извършени 8499 проверки, като са написани скромните 23 акта. Същевременно от началото на годината нови мобилни екипи са извършили 354 проверки и са написали 176 акта за драстични нарушения, включително за продукти с изтекъл срок на годност, неясен произход и др.

Само за месец са бракувани 100 тона негодни храни, което надхвърля общото количество за цялата минала година, когато те са били 75 тона. Най-често става въпрос за млечни и месни продукти.

Драстичната разлика в наложените санкции би означавала, че или в пъти са се увеличи забранените практики от страната на фирмите, или че проверяващите през миналата година са имали сериозни пропуски в работата си.

Според Пламен Моллов причината е в "неосъществен контрол" от страна на инспекторите в агенцията по храните, но отказа да коментира дали се съмнява, че причината за него е корупция. По думите му седем служители на софийската агенция по храните са отстранени, като предстои дисциплинарен съвет да разгледа работата на всеки от тях.

"Ако е имало нарушения миналата година, които не са установени, тези количества храни са изядени, няма как да ги открием в магазините", уточни още Моллов в отговор на журналистически въпроси.

 

Институцията търси доброволци


Вчера също така стана известно, че агенцията по храните търси доброволци, които да подават сигнали за нарушения, с което да подпомагат работата на инспекторите. Вече имало интерес към това от граждани, най-често пенсионери. Доброволците щели да бъдат обучени как да подпомагат дейността на институцията, но няма да получават заплащане за това. Към сътрудничество вече е проявен интерес от гражданското движение "Днес", стана ясно още на пресконференцията.

 

За автора

Сродни публикации