БАБХ оповести резултатите от проверките по зимните курорти » Съвети в земеделието

юли 23, 2024

БАБХ оповести резултатите от проверките по зимните курорти

Акценти

  • Едни от най-често срещаните нарушени са свързани със сградния фонд и оборудването

Само през януари са извършени 248 проверки и са възбранени близо 65 кг животински храни

По зимните курорти през месец януари тази година от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили 248 извънредни проверки. Инспектирани са били заведения за обществено  хранене, обекти за търговия на дребно с храни, туристически, подвижни, временни, сезонни, с дейност „кетъринг“ обекти, както и такива, предлагащи услугата „All inclusive“. Всички те са на територията на Смолян, Благоевград, София град и София област.

Установени са административни нарушения, за които са съставени 6 акта. Издадени са и 34 предписания за отстраняване на установени несъответствия.

Около 65 кг храни от животински произход са възбранени и насочени за унищожаване. Те са били без етикетировка и с изтекъл срок на годност.

Едни от най-често срещаните нарушени са свързани със сградния фонд и оборудването,  неправилното етикетиране, некоректното водене на записи по Системата за безопасност на храните, лоша хигиена и извършването на дейност в обекти без регистрация по чл.12 от Закона за храните.

Традиционните тематични проверки трябва да спомогнат за подобряване и гарантиране безопасността на предлаганите храни. Така ще се защити здравето на потребителите при увеличено търсене и предлагане на стоки и хранителни продукти в този период на годината в зимните курорти. Паралелно с това се намаляват и злоупотребите от страна на собствениците на заведения и хотели.

От 10 декември 2018 г. са започнали проверките на БАБХ в зимните ни курорти. Предвидено е те да продължат до края на сезона през 2019 г.

Потребителите могат да подават сигнали за нередности онлайн. За целта могат да използват и горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

 

Сродни публикации