БАБХ носи вина за мащаба на болестта "син език" » Съвети в земеделието

март 01, 2024

БАБХ носи вина за мащаба на болестта „син език“

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) носи огромна вина за мащаба на болестта „син език". Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от „Фокус”.

Тя обяви, че е освободила зам.-изпълнителния директор на Агенцията по храните с ресор "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" д-р Радослав Карабаджаков.

“Надявам се съответните органи да си свършат работата относно виновните лица. Хора, които не си вършат работата, нямат място в нашия екип”, посочи Танева.

Зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев допълни, че ако БАБХ има вина, тя е, че страната е предупредена многократно, че заразата тръгва към нашата граница, а в самото начало Агенцията не е предприела мерки за ограничаване и взимане на проби, за да затворим разпространението на болестта в началото.

 „Тогава с една бърза кръгова ваксинация или третиране на площите можеше да бъде преодоляна катастрофата. Към днешна дата имаме 27 хил. умрели овце. За тази есен ситуацията е овладяна, но не на база драстични действия, а поради понижението на температурата, заради това вирусът не се разпространява. Пред нас стои въпросът да не допуснем през следващата година да се разпространява болестта”, коментира още той.

Министърът на земеделието Десислава Танева увери, че ведомството е в готовност от понеделник да започне с първите плащания за обезщетения за умрелите животни от "син език". В началото на седмицата стана ясно, че парите са подсигурени с актуализацията на държавния бюджет. Заложени са пари за изплащане на обезщетения за умрелите животни от болестта "син език“, както и за ваксини срещу болестта, които трябва да се поставят в началото на следващата година.

Танева посочи, че средствата за животновъдите също ще бъдат изплатени, веднага след като актуализацията на бюджета се обнародва в държавен вестник.

С ремонта на бюджета за ДФ „Земеделие“ са предвидени 70 млн. лв., като 60 млн. лв. ще бъдат разпределени именно за национални доплащания.

 

 

За автора

Сродни публикации