БАБХ на прицел » Съвети в земеделието

май 30, 2024

БАБХ на прицел

Акценти

  • В случаите, когато има положителна проба и контакт вероятността и здравите животни да се заразят се повишава до над 90%

Все повече стават упреците и обвиненията към БАБХ за липсата на комуникация между служители на институцията и животновъдите.

Във връзка с регистрираните огнища на чумата по дребни преживни животни през изминалите почивни дни беше извършена евтаназия на голяма част от заразените животни. Министърът на земеделието, храните и горите също беше на място, като разговаря с животновъдите, за да се изясни максимално точно и ясно каква е целта на предприетите мерки.

По мнение на специалисти тази яснота е била ограничена от БАБХ. Издадената заповед за евтаназия, липсата на комуникация и обяснения от страна на институцията породи голямо напрежение у животновъдите. Все повече хора се обединяват около мнението, че това информационно затъмнение относно предприетите мерки за ограничаване разпространението на болестта е влошило ситуацията. По думите на изпълнителният директор на БАБХ то е било умишлено, с цел да няма укриване на животни. Той е на мнение, че не може да се даде гаранция, че при карантина в стопанствата заразата ще бъде ограничена. Според разпоредените от него мерки избитите стада са били контактни с болни животни. В случаите, когато има положителна проба и контакт, вероятността и здравите животни да се заразят се повишава до над 90%.

Експерти от други организации пък посочиха несъответствия между изпълнените вече действия по евтаназиране и предписаните в ръководството на БАБХ методи за ограничаване на заразата.

А дали предприетите до момента действия са адекватни – всеки трябва да прецени сам.

 

Сродни публикации