БАБХ издаде 20 акта на обекти за детско и ученическо хранене в страната » Съвети в земеделието

април 22, 2024

БАБХ издаде 20 акта на обекти за детско и ученическо хранене в страната

Акценти

  • В училищни бюфети на територията Кюстендил и София е установено предлагане на чипс с различни вкусове, соленки, бисквити и кексчета, които са в несъответствие с Наредба №8

БАБХ провери 2462 кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове.

Проверките бяха извършени в периода 24 септември – 11 октомври 2019 г. на територията на цялата страна.  Инспекторите на Агенцията са издали 20 акта за административно нарушение и 191 предписания.

Възбранени и насочени за унищожаване са:

  • – 13,305 кг бисквити;
  • – солети и халва с вложени палмови и кокосови мазнини;
  • – 13,660 кг кашкавал;
  • – 4 кг брашно;
  • – 6,544 кг кренвирши;

които не са произведени по Утвърден стандарт.

49,77 л безалкохолни напитки и 2,310 л айрян със сол също ще бъдат унищожени. Те не са разрешени за предлагане в детски градини и училища.

В същия период са извършени и 18 проверки по сигнали на родители и потребители в училищни столове и лавки, обекти тип „кухни майки“ в градовете Бургас, Кюстендил, Пловдив и София-град. В училищни бюфети на територията Кюстендил и София е установено предлагане на чипс с различни вкусове, соленки, бисквити и кексчета, които са в несъответствие с Наредба №8. За откритие 57 опаковани храни са издадени предписания за спирането им от реализация и за провеждане на обучение на персонала за стриктно спазване на наредбата.

В училищен бюфет на територията на  Пловдив е установено предлагане на кроасани с какаов пълнеж, които не отговарят на изискванията в наредбата, за което на управителя е връчен акт.

Проверките в обектите за детско и училищно хранене се извършват целогодишно. Най–често констатираните несъответствия са на сградния фонд и технологично оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите, липсващи термометри в хладилните съоръжения, не се обявяват алергени в храните и предлагане на храни, които не са произведени по утвърдени стандарти.

 

За автора

Сродни публикации