БАБХ затвориха кафе-аперитив и кетъринг фирмата във Варна » Съвети в земеделието

август 10, 2022

БАБХ затвориха кафе-аперитив и кетъринг фирмата във Варна

Акценти

  • Резултатите са били отрицателни за ешерихия коли и ентеробактерии

Стафилококи са причина за хранителното натравяне на учениците от гимназия „Йоан Екзарх“ – гр. Варна

Вчера, на 20 декември, беше връчена заповед за спиране експлоатацията на заведението, където варненски ученици преди дни отпразнуваха предстоящите празници и получиха хранително натравяне. Храната, която е причинила здравословното неразположение на 58 деца, е произведена и доставена от фирма за кетъринг. На нея също е издадена и връчена заповед за преустановяване на дейността. И заведението и фирмата вече са запечатани. Предстои собствениците на обектите да получат актове за административно нарушение по Закона за храните, след открити несъответствия при предлагането и доставянето на храната.

Хранително натравяне на ученици вдигна БАБХ на крак

Извършено е епидемиологично проучване. Лабораторните анализи от взетите проби за изследване от работната среда и персонала са готови. Установено е, че отривките от ръцете на персонала и от заведението (в което се е провело коледното тържество) и от производственото предприятие (външната кетъринг фирма, която е приготвила и доставила храната), са положителни за стафилококи. Резултатите са били отрицателни за ешерихия коли и ентеробактерии.

При проверка на мястото, на кафе-аперитива, е установено, че за сервиране не са използвани прибори за еднократна употреба. Хигиенното състояние на обекта е било задоволително. Били са осигурени миещи и дезинфекционни средства. Установено е, че личните здравни книжки на персонала са редовно заверени. Взети са проби от работни повърхности и от обслужващия персонал на заведението.

На 18 декември е извършена проверка в производственото предприятие, от където е доставена храната. Извършена е проверка на произведените и доставени храни за мероприятието. За приготвяне на продуктите са използвани маргарин, сирене, кашкавал, луканка и шунка. Те са въведени във входящ дневник, представени са придружителни документи. Продуктите са в срок на годност и правилно съхранени. Взети са отривки от работни повърхности и от ръцете на персонала.

 

Сродни публикации