БАБХ трябва да каже как похарчи държавните пари » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

БАБХ трябва да каже как похарчи държавните пари

Акценти

  • В отговор на 30-те запитвания, които е изпратила е получила 30 еднакви отговора от Агенцията с отказ да бъдат представени поисканите данни

Генка Шикерова осъди Агенцията, защото отказаха да й предоставят публично достъпна информация

По информация на Нова телевизия журналистката Генка Шикерова е спечелила дело срещу Българската агенция по безопасност на храните, заради отказ на информация.

През юли месец тази година тя е поискала информация за разпределението на държваните средства за обезвреждане на животински трупове. Става въпрос за сумата от 12 милиона лева държавна помощ.  Журналистката е поискала още и информация за инсталациите за изгаряне. В отговор на 30-те запитвания, които е изпратила е получила 30 еднакви отговора от Агенцията с отказ да бъдат представени поисканите данни.

Заведено е дело и е спечелено със съдействието на „програма достъп до информация“.

„Информацията за това как се харчат 12 милиона лева държавна помощ е публична, защото всяка информация за обществени харчове е публична. Изключенията от това правило са свързани със стратегически поръчки, каквато тази информация определено не е”, коментира адвокатът от „Програма достъп до информация” Александър Кашъмов.

 

Сродни публикации