БАБХ възбраниха 140 кг храни » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

БАБХ възбраниха 140 кг храни

Акценти

  • Без идентификационна марка са открити 21 кг млечни продукти и консерви

Повече от 2 300 проверки бяха проведени по празниците, в края на миналата година

Засилените проверки по празниците показаха какво е качеството на храните, които консумираме. За около три седмици, от 17 декември 2018 г. до 2 януари 2019 г., експерти на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили 2 399 извънредни проверки. Те са обхванали предприятия за производство и търговия на храни, складове за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пазари и борси в цялата страна.

Резултатите са следните:

  • 18 акта за установени административни нарушения;
  • 67 предписания за отстраняване на установени нарушения.

Общо 140 кг са възбранените храни, които подлежат на унищожаване. 106 кг от тях са били с животински произход – месни продукти, пилешки разфасовки, свинско месо и месни заготовки. С неживотински произход са били 13 кг храни. Те са открити с изтекъл срок на годност и нарушен температурен режим на съхранение. Без идентификационна марка са открити 21 кг млечни продукти и консерви.

Най-честите констатирани нарушения са свързани със сградния фонд и оборудването. Установени са несъответствия на асортимента с този, вписан в удостоверението за регистрация. Открити са некоректно водени записи по Системата за безопасност на храните. Констатирана е лоша хигиена в някои от проверяваните обекти.

 

 

Сродни публикации