БАБХ взе превантивни мерки за предотвратяване разпространението на АСЧ » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

БАБХ взе превантивни мерки за предотвратяване разпространението на АСЧ

Болестта не е опасна за хората, но е изключително опасно вирусно заболяване при свинете Българската агенция по безопасност на храните предприема превантивни мерки за предотвратяване на евентуални рискове от появата на заболяването африканска чума по свинете на територията на страната, след констатирани огнища на АЧС в Република Литва.
При извършване на проверките по планов официален контрол в обектите за производство и търговия с храни и при извършване на проверки при граничните инспекционни пунктове, ще се проверява за наличие на суровини и храни (свинско месо, преработено месо, непретърпяло термична обработка, сурово-сушени месни продукти) с произход от регионите на огнищата на заболяването в Литва.
Особено внимание ще се обърне на международните речни, морски и въздухоплавателни средства, като ще се следи за стриктното спазване на процедурата по обезвреждане на хранителните отпадъци от тях.
Официалните ветеринарни лекари, отговорни за здравеопазване на животните ще информират лицата, отглеждащи свине, включително и източнобалканска порода, за клиниката на заболяването, както и за спазването на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти.

 

За автора

Сродни публикации