Бабите акушерки днес нареждат празничната софра » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Бабите акушерки днес нареждат празничната софра

Акценти

  • По традиция, днес на бабите се дават и дарове

Ако днес е дъждовно или вали сняг, годината ще е плодородна

По стар стил на 21 януари честваме Бабинден. Празникът е посветен на бабите акушерки. Някога те са били много добре запознати с всички грижи необходими за оказване на най-добрата помощ по време на раждане. Днес празника отбелязват и лекарите-акушери. По нов стил Бабинден се чества на 8 януари.

Според традициите на днешния ден, жените, чиито деца са на възраст от 1 до 3 години наливат вода от чешмата и в нея поставят босилек или здравец. С нова кърпа и сапун, те отиват да измият ръцете на бабите акушерки. Този ритуал се изпълнява навън в градината, на дръвника или на стълбите. Вярва се, че така злото бяга от дома. Бабите хвърлят вода нагоре, за да се разпръсне тя на капки, а колкото са те, толкова ще е здравето и берекета. За да са пъргави и игриви децата, бабите подскачат нагоре.

По традиция, на бабите се дават и дарове. Те включват риза, чорапи, платно и кърпа, в която е вързана пара. От своя страна, като благословия и за здраве, бабите връзва на децата мартеничка от бял и червен конец. Даряват ги с паричка, чорапки и ризка.

Това са само част от ритуалите, които предхождат слагането на празничната трапеза. Това е задължение на бабите, за да се почерпят всички жени, които са й дошли на гости. Когато всички се съберат около масата хумористични закачки и шеговити подмятания продължават. Така празника се посреща с песни и радост, за да са здрави членовете на семейството и да се раждат повече деца.

На по-късен етап се включват и мъжете. Вечерта се изпълнява и ритуалното къпане на бабите акушерки.

Според поверията, ако днешния ден е топъл и ледът се топи годината ще е със слаба реколта. Слънчево ли е, то през февруари ще е мразовито и студено. Дъждовното време и снеговалежа предвещават берекет и изобилна реколта.

Днес имен ден имат: Aгнeca, Валери, Валерия, Максим, Максимилиян, Неофит

 

Сродни публикации