Африканската чума по дивите свине стигна Добричко » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Африканската чума по дивите свине стигна Добричко

Акценти

  • Наличие на вируса на АЧС е констатирано при четири диви прасета в област Добрич

Няколко на брой са първите заразени диви животни

Наличие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) е констатирано при четири диви прасета в област Добрич. Те са отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево.

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са наложени мерки за превенция и ограничаване разпространението на болестта. Те са в съответствие с действащото законодателство. Създадени са зони на ограничение. Засилен е надзорът при дивите и сред популацията на домашните свине.

От БАБХ ще извършват постоянни клинични прегледи при домашните животни. Ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета. Тези действия ще са като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България. При отглеждането на домашни свине трябва да се спазват стриктно мерките за биосигурност. Така ще се ограничи възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната.

На заседание на Областната епизоотична комисия в гр. Добрич ще бъдат обсъдени мерките за контрол и предотвратяване на разпространението на болестта. Ще бъде дискутирана и организацията по изпълнението им.

Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. От БАБХ напомнят, че прасетата в стопанства тип „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност. Те трябва да нямат контакт с диви свине.

 

Сродни публикации