АЧС проявява сезонен характер в Полша » Съвети в земеделието

април 25, 2024

АЧС проявява сезонен характер в Полша

Акценти

  • Само в рамките на седмица са регистрирани 57 болни животни

Наблюденията показват, че броят на заразените животни се увеличава през лятото.

Расте броя на заразените с АЧС свине в различни страни по света. Някои държави вече засилиха производството на другите видове месо, за да компенсират по някакъв начин липсите и да задоволят търсенето на месни продукти.

Полските животновъди са изправени пред много сериозен проблем, тъй като там случаите на заразени животни се увеличават, съобщи greenfront.su.

Само в рамките на последните няколко дни на май и началото на месец юни са регистрирани 57 болни животни. Ветеринарните власти са открили, че 5 от животните са частично резистентни към болестта. Тази година идентифицираните болни животни са достигнали 1 265.

Специалистите очакват и тази година епидемията да бъде със сезонен характер. Прогнозиран е пик през юли и август. Спад в заболеваемостта на животните е отчитан през есенните и зимните месеци. Все още не е ясно това на какво се дължи. Според експертите до голяма степен разпространението на болестта може да е зависимо от полета на насекомите или миграцията на дивите свине.

Интересното е, че извън най-голямото полско огнище, където има 8 000 животни, не е установено разпространение на заразата. Не са констатирани и нарушения на биосигурността там. Тестовете за установяване на заразата по животните продължават.

 

Сродни публикации