АЧС засегна нова ферма във Варненска област » Съвети в земеделието

април 25, 2024

АЧС засегна нова ферма във Варненска област

Акценти

  • Последните огнища отново бяха в същия регион

Поредното първично възникнало огнище на АЧС е във Варненско.

To бе регистрирано от БАБХ.

Обектът се намира в землището на с. Старо Оряхово, община Долни Чифлик, Варненско. В трикилометровата зона около обекта влизат населените места Старо Оряхово, Ново Оряхово и Детелина в общината. В десеткилометровата наблюдавана зона са включени населени места от три общини – Долни Чифлик, Бяла и Аврен. Това са селата Шкорпиловци, Рудник, Долни Чифлик, Юнец, Самотино, Горица, Господиново, Круша, Китка, Равна гора, Болярци и Близнаци.

Предвижда се извършването на епизоотично проучване и проследяване през последните 35 дни преди датата на съмнение на движения на домашните свине, продуктите получени от тях и страничните животински продукти, добити от тях, фуража и транспортните средства, свързани с обекта.

В първата зона се забранява влизането на автомобили и превозни средства от всякакъв род, както и движението на животни, а във втората предстои да бъдат преброени и актуализирани данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС.

Последните няколко огнища в страната, свързани с отглеждането на свине, отново бяха в региона и пак при породата Източнобалканска свиня.

 

За автора

Сродни публикации