АЧС в още един свинекомплекс с около 30 000 животни » Съвети в земеделието

април 23, 2024

АЧС в още един свинекомплекс с около 30 000 животни

Акценти

  • Това е третият случай на потвърдено огнище на АЧС в индустриална ферма в област Русе

БАБХ констатира ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС). Този път в индустриална ферма в село Голямо Враново, община Сливо поле, област Русе.

Положителните проби бяха лабораторно потвърдени от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. За това съобщава „Монитор“.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, а в него се отглеждат около 30 000 животни. Това е третият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма в областта.

Свинекомплексът в село Голямо Враново попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект. Такива ще са мерките и за свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на изискванията на националното и европейско законодателство.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

БАБХ напомня, че АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.

 

 

За автора

Сродни публикации