Атипичен щам на „луда крава“ потвърдиха в Полша » Съвети в земеделието

август 11, 2022

Атипичен щам на „луда крава“ потвърдиха в Полша

Акценти

  • Атипичният щам на болестта е открит на 24 януари по време на рутинен скрининг

След около месец ще бъде готов докладът на експертите, които разследват случая с клането на болни животни

На 4 февруари, главния ветеринарен лекар на Полша потвърди, че в страната е открит нетипичен случай на BSE или „луда крава“. Той е изолиран и не застрашава здравето на хората.

За случая с нетипична форма на BSE, открит в Полша са потвърдили и от Световната организация за здравето на животните (OIE). Той не променя статута на страната като такава с незначителен риск от BSE.

Заразено е едно животно. То е отглеждано в стопанство в село Мирск, в югозападна Полша. Населеното място е разположено в област, граничеща с Чехия и Германия.

От OIE сa потвърдили, че атипичният щам на болестта е открит на 24 януари. Това се е случило по време на рутинен скрининг. Експертите обясняват, че подобна поява е спонтанна и се наблюдава във всички популации от говеда. Честотата на подобни случаи е много ниска. По тази причина те не влияят на официалните оценки на риска от BSE.

През 1996 г., болестта беше открита и сред британските крави. Тогава ЕС наложи ембарго върху британското говеждо и продуктите, които го съдържат. Причината за забраната се коренеше в опасността заразата да засегне човешкото здраве под формата на болестта на Кройцфелд-Якоб. Тя може да бъде с фатален край. Три години по-късно ембаргото беше премахнато.

Експертите ще продължат работата си по случая с негодното месо, разпространявано от кланицата в Калиново. Очаква се докладът им да бъде готов след около месец.

Установено е, че негодно месо е изнесено и в Гърция и Словения, не само в страните, които бяха оповестени в съобщенията по-рано.

 

Сродни публикации