Аспиринът прави чудеса с доматите » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Аспиринът прави чудеса с доматите

Акценти

  • Бъдете внимателни с аспирина - той може да изгори или нарани растението

Таблетките на аспирина може да се използват както при главоболие, така и за помощник в градината.

Ето и някои от предимствата на фармацевтичния продукт.

Увеличава растежа на растенията

В Университета на Роуд Айлънд градинари направили разтвор от 4 галона вода и 4 смачкани таблетки. Те пръскали на всеки три седмици градините си с готовия разтвор. В края на сезона фермерите открили, че третираните растения растат по-бързо и са с повече плодове, от тези които не са били пръскани. Това е така, защото аспиринът съдържа активна съставка, известна като салицилова киселина. Произвежда се от кора на върба. Тази киселина (растенията я имат, но в по-ниски количества) подобрява имунната система на зелените любимци. Растенията, пръскани с аспирин, получават тласък на имунитета, който им помага да се борят с вредители и предотвратява образуването на гъбички.

Помага в борбата с гъбичните заболявания

Гъбичните заболявания са широко разпространени в почвата. Те могат да унищожат цялата реколта за няколко дни. Според неотдавнашно проучване на Министерство на земеделието на САЩ, използването на аспирин на спрей може значително да намали разпространението на гъбички в растението. Градинарите могат да пръскат своите растения с разтвор на таблетка аспирин, смесена в дестилирана вода. Сместа е особено ефективна при справяне с болести на домати или картофи. Можете също така да накиснете семената в разтвора на аспирина точно преди сеитба, за да подобрите кълняемостта.

Цветята във вазата издържат по-дълго

Аспиринът помага и на цветята във ваза. Достатъчно е да сложим една таблетка във вазата с вода и цветето ще остане свежо за по-дълго. Противогъбичните свойства на салициловата киселина, която се разтваря във вазата, забавят развитието на мухъла. За по-дълготрайни свежи цветя непременно сменяйте водата редовно.

Използването на аспирина в градината трябва да бъде внимателно. Тъй като той може да изгори или нарани растението, неправилното използване може да доведе до появата на кафяви петна по листата.

Точната доза аспирин не трябва да бъде повече от една таблетка за всеки литър вода. Важно е таблетката да бъде напълно раздробена. Опитите сочат, че аспиринът се разтваря добре в дестилирана вода. Сутринта е най-доброто време за пръскане, тъй като растенията са склонни да абсорбират добре в този момент. Също така, пръскането сутрин помага да се избегне убиването на пчели. Трябва да се обърне внимание и на отговора на растенията към лечението. Не всички растения са подходящи за лечение с аспирин.

 

За автора

Сродни публикации