Аспарагус (Аспержа) » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Аспарагус (Аспержа)

Акценти

  • Най-добри резултати се получават при засаждане на едногодишен разсад

Апарагусът (Asparagus Officinalis), е многогодишно зеленчуково растение от семейство Лилиеви, Получаваните от него аспержи се считат за аристократи сред зеленчуците. Наред с черния хайвер и трюфелите, те заемат достойно място в списъка на изтънчените храни. С високата си биологична стойност и фин вкус аспержите се считат за един от най-деликатесните зеленчуци.

За първи път аспержите се споменават в писмен източник от IV век преди Христа, от бащата на медицината Хипократ Според него те са много полезни при стомашни разстройства и действат като диуретик. По-късно римляните започват да култивират аспержите и Марк Морций Катон (234 – 149 г. пр.Хр.) е написал първото достигнало до нас ръководство за отглеждането им.

Хранителен състав и здравословни ползи

Аспержите са богати на витамин А и на витамини от група В, както и на калций, фосфор, капии, натрий и желязо. Съдържащите се в тях калий и аспарагин регулират бъбречната дейност. Аспержите оказват благотворно влияние и върху функциите на черния дроб и на белите дробове. Заради ниското си енергийно съдържание, те са подходящи за диети -100 грама аспержи съдържат само 13 ккал.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации