Акценти
- Климатичните условия у нас са благоприятни за отглеждането на арония и за получаването на добри реколти
АРОНИЯ (Sorbus melanocarpa)
Аронията е ново растение за нашата страна. Родината му с Северна Америка. Поради ценните му качества, напоследък се правят успешни опити за култивирането му у нас. Представлява компактен храст, достигащ на височина 2,5-3м, с лъскави, неназъбени листа. Плодовете му са дребни синьочерни зрънца, които но форма наподобяват миниатюрни ябълки.
За лечебни цели и за нуждите на хранително- вкусовата промишленост се събират плодовете на аронията. Те съдържат много витамини – Р, С, Е, К, РР, каротин, витамини от серията в, органични киселини, захар. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително прсвъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините. Съдържат още калций, калий, фосфор, магнезий, пектин, дъбилни вещества и още много други.