Арабите са възхитени от ветеринарните ни специалисти » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Арабите са възхитени от ветеринарните ни специалисти

Акценти

  • За да се реализира лесно вноса на българско месо на арабския пазар е добре час по-скоро да се осигури директна авиолиния между двете страни

Ще изграждаме не само завод с техни инвестиции, но и ще си партнираме в много области

Стартира работата по създаването на Българо-Саудитска държавна компания. С меморандум беше поставено началото на шест месечния срок за съставяне на бизнесплан за целта. Вече напредва развитието на проекта за създаване на завод за фуражи край Шумен. По време на визитата си министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и Халед ал Абуди, директор на саудитската компания за инвестиции в земеделието и животновъдството Salic, обсъдиха предстоящите стъпки за реализиране на съвместната инициатива.

Проведена беше и среща с министъра на околната среда, водите и земеделието на Кралство Саудитска Арабия Абдулрахман ал Фадли. Той изрази своята положителна оценка за качеството на българското месо и по-специално за агнешкото.

От своя страна министър Порожанов обясни, че за да се реализира лесно вноса на българско месо на арабския пазар е добре час по-скоро да се осигури директна авиолиния между двете страни.

Продуктите ни от маслодайна роза също будят интереса на арабите към страната ни. Екип от техни специалисти е посетил Българската агенция по безопасност на храните това лято. Тази визита им е помогнала да изградят високо мнение за родните ни експерти и развитието на здравеопазването на животните у нас. Именно по тази причина са предприети стъпки за обмен на опит и сътрудничество и в тази насока.

На изложението за храна и земеделски продукти – Saudi Agro Food страната ни участва за първи път. 9 родни прозиводители разполагат продуктите си на щанд с обща площ от 90 кв. м. Сред представяните продукти има минерални води, млечни и месни продукти, пакетиран ориз, козметични продукти от етерични масла, мед и консервирани зеленчуци.

 

Сродни публикации