Антибиотично устойчивите бактерии в храните са опасни за здравето » Съвети в земеделието

декември 01, 2021

Антибиотично устойчивите бактерии в храните са опасни за здравето

Акценти

  • Антибиотично резистентните бактерии могат да бъдат унищожени при термична обработка, но могат да причинят и смърт

В 56% от немското пилешко месо са открити подобни бактерии.

Различни проучвания показват, че в животновъдството по света все повече се използват антибиотици и препарати, които остават в месото. Чрез него много от потребителите несъзнателно поглъщат редица вещества, които създават опасност за човешкото здраве. Установено е, че в Германия повече от половината пилешко месо, предлагано в търговската мрежа, е заразено с бактерии, които са устойчиви на антибиотици.

Организация за защита на околната среда и правата на потребителите е провела изследване, с което доказва опасността от употребата на антибиотици в индустриалното производство на птиче месо.

В университетска лаборатория са анализирани 59 проби от пилешко месо. То е било закупено от различни магазини на големи търговски вериги, които предлагат намалени стоки. Резултатите са показали, че в 56% от месото се съдържат бактерии, които са резистентни на антибиотици. Установено е, че месото е доставено от четирите най-големи кланици в Германия.

От немското министерство на земеделието са коментирали получените анализи. Тяхното заключение е, че в индустрията се използват прекалено много антибиотици.

Според експертите тези бактерии могат да бъдат унищожени при термична обработка, но могат да създадат и сериозна заплаха за здравето на хората. При висока температура те умират. Проблем е, ако бъда пренесени върху продукти, които не подлежат на термична обработка или не преминат такава. Това може да се случи по различни начини – при употребата на една и съща дъска за готвене или един и същи нож, които не са измити след рязането на месо. Така пренесените бактериите могат да причинят не само болест, но и смърт.

С годините немските животновъдни компании са намалили употребата на лекарства, но въпреки това тя все още е по-висока спрямо тази в Дания, Австрия или Великобритания.

 

Сродни публикации