Американска дестилерия за 12 млн. лв. работи на пълни обороти в Добрич » Съвети в земеделието

юли 05, 2022

Американска дестилерия за 12 млн. лв. работи на пълни обороти в Добрич

Акценти

  • В предприятието се дестилира и африкански тамян

Дестилерия в Добрич тества инсталация за извличане на сандалово масло

Американската компания doTERRA е инвестирала средства в размер на 12 млн. лв в  дестилерия за етерични масла „Есетере“. Тя е изградена в Добрич, а днес я посети и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Към момента тече изграждането на втора дестилерия. Тя ще бъде с двойно по-голям производствен капацитет и административна сграда. Това обясни генералният директор на “Есетере България” Пламен Николов.

В района това е най-голямата дестилерия. През лятото там основно се преработва лавандула. Зарежданията на денонощие са до 8. В предприятието извличат още и етерични масла от маточина, кориандър, чубрица, равнец, лайка, дафинов лист и др.

Внасят се и големи количества африкански тамян, които могат да се съхраняват по-дълго. Те се дестилират извън активния за лавандулата сезон. Африканският тамян може да се преработва 12 месеца по 24 часа.

Сега в дестилерията изпробват инсталация за извличане на масло от сандалово масло. Предстои на по-късен етап тя да бъде изнесена за Хавай.  100% от продукцията на “Есетере България” се експортира за американската компания-майка doTERRA.

 

Сродни публикации