Алтернативи на месото ще залеят пазара » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Алтернативи на месото ще залеят пазара

Акценти

  • Работата върху отглеждането на местни клетки ще даде изключително добри резултати в бъдеще

Растат инвестициите в производството на изкуствено създадени месни клетки.

Изкуственото месо и растителните алтернативи на месните продукти набират все по-голяма популярност сред потребителите по целия свят. Това показват все повече проучвания на пазара. Паралелно с търсенето расте и предлагането. Увеличава се броят на компаниите, които са насочили усилията си към задоволяване именно на тези потребности и предпочитания. Алтернативни месни продукти често са или с растителен произход, или от изкуствено месо. Те наподобяват истинските мръвки и вкусово се доближават много до тях, но не вредят толкова на здравето ни.

Конвенционалното производство на месо според редица организации нанася сериозни щети на околната среда. Именно по тази причина те алармират за нуждата от промени в световен мащаб.

Различни иновативни продукти и технологии пък дават възможност на все повече смели инвеститори да вложат средства в продукти, които са алтернатива на месото и генерират приходи заради тенденцията за промяна на хранителните навици на населението. Анализите и ръстът на пазарния дял на подобни продукти дава основание за изготвяне на положителни прогнози за възвръщането на подобен род инвестиция.

Не са малко компаниите, които вече в менюто си включват различни вегетариански и вегански опции за хората, които по една или друга причина не желаят да консумират месни продукти. Иновативния подход на компаниите набира скорост и ги прави още по печеливши, когато станат публични и акциите им бъдат пуснати на борсата.

Интересното е, че се работи много и върху възможностите за отглеждането на месни клетки без отглеждането на животни. Не е малък броят на хората, които от хуманна гледна точка избират да променят начина си на хранене и да се откажат от месото. Насилието над животни се толерира все по-малко. С това расте и броя на организациите, които се грижат за защита и опазване на животинските видове. Те усилено се борят за запазване на хуманното отношение към тях.

Според прогнозите работата върху отглеждането на местни клетки ще даде изключително добри резултати в бъдеще. По този начин подобни продукт ще се наложат на пазара и ще увеличат потреблението на изкуствено месо. Въпрос на време е сами да видим колко точни са тези прогнози.

 

Сродни публикации