Алтернария по доматите » Съвети в земеделието

юни 19, 2024

Алтернария по доматите

Акценти

  • Гъбичките могат да оцелеят в почвата и в заразените остатъци от култури и плевели

Алтернарията или още кафявите листни петна по доматите е едно от най-широко разпространениете заболявания в световен мащаб. Неин причинител е гъбата Alternaria solani.

Симптоми и признаци:

Гъбата заразява стъблата, листата и плодовете на доматите. По листата се образуват кафяви кръгли петна, които често са заобиколени от жълта зона. Листните петна имат характерни тъмни концентрични кръгове. Листните петна обикновено се появяват първо по най-старите листа, разположени най-долу на стъблата и напредват нагоре по растението. Постепенно петната се разрастват по засегнатите листа и могат да причиня тяхното преждевременно загиване.

С развитието на болестта гъбата може да зарази стъблата и плодовете. Петната по плодовете изглеждат подобно на тези по листата. Те са леко вдлъбнати, кафяви с тъмни концентрични кръгове. Когато влажността е досатъчно висока петната се покриват с кадифен налеп.

Развитие на болестта:

Гъбичките могат да оцелеят в почвата и в заразените остатъци от култури и плевели. Те може да с епренесат от семена, вятър, вода, насекоми, работници и селскостопанско оборудване. При подходящата влажност и температура спорите, които попаднат по доматите могат да заразят листата, а също стъблата и плодовете. Патогенът е най-активен при температура от 26-28 градуса и висока влажност. Въпреки това той добре понася температури от 2 до 45 градуса. При повече и по-чести валежи заболяването се разпространява много бързо и лесно.

 

Сродни публикации