Алергените в козунаците трябва да бъдат посочени на етикетите » Съвети в земеделието

юли 26, 2021

Алергените в козунаците трябва да бъдат посочени на етикетите

Акценти

  • Боите за яйца трябва да имат сертификат, че са годни за хранително-вкусови цели

Инспектори ще проверяват колко време яйцата остават в търговската мрежа.

Експерти от Българската агенция по безопасност на храните започнаха с тематичните проверки преди празниците. Техните ангажименти до 6 май ще се състоят в това да инспектират редица храни. Именно в такива периоди възникват различни здравословни проблеми в резултат на алергични реакции, натравяне и др. Целта е подобни неприятни събития да бъдат избегнати, за да не се помрачат празничните дни на потребителите и да не се създаде опасност за здравето им.

Важно е хората да знаят, че експертите ще следят за наличие на маркировка по яйцата. Тя дава информация за произхода им и за начина на отглеждане на кокошките. Ще се проверяват и доставчиците, регламентирани ли са те.

Задължително е яйцата в търговската мрежа да бъдат клас А и да имат маркировка на всяко от тях. Инспекторите уверяват, че ще се следи правилно ли са съхранявани яйцата, за да се гарантира тяхната годност за консумация. Ще се проверява още и колко време те са били изложени в търговската мрежа.

Ще се инспектират боите за яйца имат ли те сертификат, че са годни за хранително-вкусови цели.

Експертите ще проследяват производството на козунаци, наличието на алергени в тях и обозначаването на такива на етикетите.

От БАБХ апелират за съдействие от страна на потребителите. Сигнали за нередности в търговската мрежа или с предлаганите храни могат да бъдат подавани на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99. Агенцията има връзка и с икономическа полиция, която ще съдейства при необходимост.

 

Сродни публикации